Korte geschiedenis van de Grafische Werkplaats Nijmegen
Bij de opening van onze gloednieuwe Grafische Werkplaats Nijmegen is het belangrijk om de voorgeschiedenis van deze bijzondere plek te vertellen.
Het allereerste begin ligt in het Kunstenaarscentrum De Olifant, gesitueerd in het voormalige Jezuïetenhuis aan de Lage Markt/Priemstraat. Na een periode waarin krakers het pand bezetten is dit vervolgens gerestaureerd, ingericht en ook gefaciliteerd door de gemeente Nijmegen als kunstenaarscentrum met een grafische werkplaats en een bronsgieterij. Officieel werd het centrum in 1979 geopend.
’s Morgens druppelden de kunstenaars binnen, zij dronken een kop koffie en praatten wat met elkaar. Vervolgens wenste iedereen elkaar veel succes en men ging aan de slag. Paul de Swaaf liep er rond, Klaus van de Locht en vele anderen.
Begin 21ste eeuw werd duidelijk dat de grafische afdeling daar moest verdwijnen. Jaren later werd ook de bronsgieterij opgedoekt.
Ger Driessen vond onderdak voor de groep grafici in de Vasim en met haar gingen mee Hay Wijnhoven, Ietje Pinckers en nog wat later ook Huub Beckers. We mochten de prachtige drukpers, de passepartoutsnijder, de lithostenen en nog veel andere spullen gebruiken.
’s Maandags gaf Ger les aan vluchteling-kunstenaars die toen in Heumensoord verbleven. Op dinsdag gaf zij les aan een groep van de Unit Academie, jonge mensen met beeldend talent, vaak met een vorm van autisme en die met de juiste begeleiding toch naar de kunstacademie konden.
Er werd in grote harmonie gewerkt en overlegd, er waren Open Dagen en de nodige evenementen waarvoor de geweldige ruimte van de Vasim uitstekend geschikt was.
De verbouwing van het enorme gebouw werd in handen gelegd van Lingotto, een gerenommeerd projectontwikkelaar. In het najaar van 2021 startte de grote verbouwing die veel overlast gaf en onzekerheid bracht over de toekomst.
Projectontwikkelaars hebben niet altijd in de gaten hoe kunstenaars in elkaar zitten en omgekeerd. Het heeft wat moeite gekost maar we hebben elkaar gevonden. Met een geweldig resultaat. Van dat enorme project is de Grafische Werkplaats Nijmegen een klein onderdeel. De werkplaats laat de grootste droom van Ger Driessen uitkomen: een open werkplaats waar iedereen die liefde en interesse heeft voor het grafisch ambacht dit in al zijn facetten kan leren of zelf ermee aan de slag kan gaan.
Tot besluit de woorden van Dan van Golberdinge, oud voorzitter, bij het tienjarige feest van De Olifant in 1989: “Ik zag een circusstoet aanstalten maken voor een tocht die ervoor moest zorgen dat het hooggeachte publiek zou toestromen. Een enorme olifant werd behendig langs de slurf beklommen door een kleine knaap, daarbij geholpen door het dier zelf. Boven aangekomen sprak de berijder zachtjes in de grote oorlap iets dat klonk als ‘Addehà’. De olifant zette zich in beweging.”
Moge ook nu weer ‘Addehà’ klinken en onze Olifant zich vastberaden in beweging zetten.
Ietje Pinckers-van Roosmalen
30 januari 2023