Cursus Toyobo etsen

Docent: Sophie Teunissen
2-daagse cursus

  • Vrijdag 17 & 24 mei 2024 van 13:00 – 17:00/18:00 uur.
  • Maximaal 8 deelnemers – bij voldoende aanmeldingen (4) gaat de cursus van start
  • Kosten: € 210 incl. btw en materiaal
Aanmelden kan door je naam, telefoonnummer en adres door te sturen naar info@grafischewerkplaatsnijmegen.nl o.v.v. ‘aanmelding Toyobo’.

Deze cursus zal tekenaars en schilders erg aanspreken, want het werk zal in eerste instantie met potlood, pen, inkt en kwast worden gemaakt. Al dan niet aan de hand van een (zelf meegenomen) voorbeeld. Hierna zal het werk door middel van een lichtprocedé op een aluminiumplaat worden belicht en kan deze plaat, net als andere (diep)druktechnieken, middels een pers worden afgedrukt. Tijdens deze cursus leer je het volledige proces beheersen, van tekening tot afdruk. Aan het eind heb je zelfstandig een positief gemaakt, een plaat belicht en afgedrukt.

Toyobo heeft ook een fotografische toepassingsvorm. Deze vorm komt tijdens deze cursus ook kort aan bod.
Na deze cursus weet je meer van:

  • de geschiedenis en het ontstaan van deze techniek;
  • de verschillende mogelijkheden van de techniek;
  • het maken van een positief;
  • het belichten van een plaat met een raster en een afbeelding;
  • het afslaan van een Toyobo plaat om deze naar wens af te drukken;
  • het afdrukken van de plaat met een drukpers.

De lessen zijn als volgt opgebouwd:

1e lesdag:
De eerste dag besteden we aan een (korte) theoretische uitleg van de techniek en het ontstaan, en zullen we ons vooral richten op het creëren van een positief beeld. We werken met potlood, pen en inkt op speciaal papier.

2e lesdag:
Op de tweede dag van de cursus zullen we de plaat gaan belichten en afdrukken. Je leert welke keuzes en mogelijkheden je nog hebt tijdens het drukproces en zo het uiteindelijke beeld kan beïnvloeden.

Over Toyobo etsen

Met Toyobo etsen kan een prachtige, gedetailleerde print gecreëerd worden waarin de textuur van het originele materiaal (potlood, inkt) zichtbaar blijft. Ook zijn grijstinten mogelijk doordat de plaat eerst met een raster van random dot wordt belicht, wat vele mogelijkheden met zich meebrengt.

“Dirty layers” – door Sophie Teunissen, 2022

Voor het maken van een Toyobo ets, dient er eerst een origineel ‘positief’ gemaakt te worden. Dit is vergelijkbaar met een negatief dat we kennen uit de analoge fotografie, alleen creëren we dit beeld niet met behulp van een camera, maar door zelf te tekenen met potlood en inkt. Dit doen we op een speciaal papier dat later geschikt is om de plaat mee te belichten. Tijdens het tekenen hoeft er geen rekening gehouden te worden met een spiegelbeeld. Ook is het door het semi-transparante papier waar op getekend wordt, mogelijk om voorbeelden of schetsen over te trekken.

“Vespertine” – door Sophie Teunissen, 2023

Over Sophie Teunissen

“Ik ben in 2016 afgestudeerd aan de afdeling autonoom beeldende kunst van het St. Joost in Breda. Mijn fascinatie voor filosofie en tekst vertaalde ik tijdens mij studie tot vele uiteenlopende kunstvormen. Het tekenen bleef me echter altijd dierbaar, iets wat ik in de techniek van Toyobo etsen heel direct kan gebruiken maar ook een extra laag kan geven. Door bijvoorbeeld getekend beeld te combineren met tekst, inkt of fotografie. Maar de textuur van grafiek geeft ook een ander gevoel aan het beeld, hier kan ik eindeloos mee spelen.”

www.sophieteunissen.com

Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.