Workshop Basis Analoog

Docent: Reinhold Bogaard
2-daagse cursus

  • Zaterdag 11 en 25 mei 2024 van 10:00 – 17:00 uur met een uur pauze tussendoor.
  • Maximaal 6 deelnemers – bij voldoende aanmeldingen (4) gaat de cursus van start
  • Kosten: € 170 incl. btw en materiaal

In twee lesdagen van ieder 2x 3 uur leer je de praktische kneepjes van het werken met een analoge spiegelreflexcamera en het snijden, inramen en verwerken van diafilm.

Analoge fotografie en diafilm

Analoge fotografie maakt een kleine come-back door. En niet onterecht want er valt een hoop moois mee te beleven. Analoge spiegelreflexcamera’s en lenzen zijn tegen spotprijzen tweedehands te vinden. Na een onderhoudsbeurt gaan deze camera’s vaak nog tientallen jaren mee. Voor wie is opgegroeid in het digitale tijdperk met fotograferen met de smartphone en nog wat onwennig kijkt naar de zojuist aangeschafte analoge spiegelreflexcamera heb ik goed nieuws.

In een workshop verdeeld over twee dagen breng ik je graag de praktische kneepjes bij van het werken met de analoge spiegelreflex en het snijden, inramen en verwerken van diafilm. Het eerste deel van deze workshop is overigens ook geschikt wanneer je allen met negatieffilm wilt werken.

Analoge fotografie is niet per se beter dan digitaal. Elk van deze domeinen kent zijn eigen problemen en valkuilen, mogelijkheden en voordelen. Wat wel benadrukt mag worden is dat het tot een heel ander proces leidt. Door je bewust te zijn dat je maar 36 opnames op een kleinbeeldrolletje hebt ga je nauwkeuriger kijken en maak je andere keuzes. Bovendien hoef je na afloop niet door honderden lukraak geschoten plaatjes te waden. En door het analoge proces door te maken, komen er nog veel meer veranderingen met zich mee, zoals inspiratie. Uiteindelijk levert je dat heel andere resultaten op die je anders nooit had gekregen.

Met 35 mm diafilm kun je veel verschillende kanten op. Zoals het gebruik van projectie als hulpmiddel bij het schilderen. Of denk aan het scannen en digitaal ontleden van kleuren voor druktechnieken. Het is tenslotte niet verboden om sommige dingen alsnog in het digitale domein te doen!

Over Reinhold Bogaard

“Zelf werk ik als beeldend kunstenaar al meer dan tien jaar aan installaties die gebouwd worden met dia projectie. Ik beschouw dia projectie als als de langzaamst mogelijke soort film die er bestaat. Hoyte Van Hoytema riep bij de uitreiking van de Oscars in 2024 alle nieuwe filmmakers op om op een ouderwetse manier te filmen in plaats van digitaal. ‘Probeer dat hippe nieuwe ding eens: celluloid”, grapte hij. “Het is veel makkelijker dan je denkt en alles ziet er zoveel mooier uit.’”

Op deze cursus zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.